“Vores show på SPOT 2020 bliver et Taky-rave!”

jan 30, 2020

Takykardia har virkelig haft vind i sejlene, efter de spillede SPOT sidste år. Til store roser. Nu kan vi afsløre, at gruppen er med igen på festivalen – og stiller op med helt nyt materiale. Samtidig med at fokus er rettet skarpt mod udlandet, og mod shows hvor sanger Luna Matz satser meget på at trække publikum h-e-l-t ind i sit helt eget og gruppens univers. Vi har stillet Luna en række spørgsmål…

I spillede SPOT sidste år og fik virkelig gode anmeldelser. Hvad er der sket med Takykardia siden?

“Først og fremmest må jeg blankt indrømme, at det simpelthen føles så lækkert at få ros for noget, som jeg er så stolt af!
Jeg føler mig virkelig taknemmelig, når jeg får chancen for at præsentere noget, jeg har arbejdet hårdt og dedikeret med.
Siden SPOT 2019 er opmærksomheden vokset betragteligt. Vi har fået en drøm af en booking-agent i Freja Becker fra Luger DK, startet et samarbejde med Prxjects by Mercedes Benz samt spillet et ekstravagant headliner-show særligt skræddersyet til Cecil AM i København.
Vi har i det seneste år fokuseret på at lave vores debut-album, og vi glæder os helt vildt til udelukkende at præsentere nye sange derfra på SPOT 2020!”

Hvordan begyndte I tre at arbejde sammen – og hvad er jeres baggrund?

“Vi har faktisk aldrig tidligere svaret på dette uundgåelige spørgsmål…
David Nedergaard (keyboard) og Troels Dankert (trommer) spillede i et hiphop-kollektiv. Jeg selv var danser og performance-kunstner i Amsterdam, men når jeg var hjemme i København boede jeg sammen med Troels, som dengang var min kæreste.
En dag gik jeg direkte ind i et stort McDonalds-skilt på IKEAs parkeringsplads og fik en kæmpe hjernerystelse og et mindre piskesmæld, som betød, at jeg ikke kunne danse i 10 måneder. Så jeg sad bare derhjemme helt trist og kedede mig. Så en dag, da Troels var væk på ferie, åbnede jeg hans seneste Logic-session, som indeholdt en instrumental improvisation med David. Da Troels kom hjem igen, havde jeg skrevet og indspillet ”Navigate”. Sådan blev Takykardia til, og jeg har aldrig før følt mig så godt tilpas i noget.
Der er sket meget siden, og det er simpelthen sådan en gave, at vi tre har hinanden at læne os op af, mens vi prøver at navigere gennem vores tyverne.”

Takykardi er egentlig betegnelsen for “hurtig hjerterytme” dvs. når pulsen er over 100 slag per minut i hvile – og det er ikke særlig sundt i længden. Hvad refererer jeres Takykardia til??

“Takykardia refererer til rusen af at føle sig exceptionelt meget i live. Jeg mærker det særligt, når jeg rykker mine grænser og når jeg giver og modtager kærlighed.
Jeg tror, at det er ekstremt sundt at opleve lidt takykardi en gang imellem.”

I fokuserer virkelig meget på det visuelle, når I optræder; lys, tøj m.v. – og du er også performance-kunstner. Hvor vil du gerne tage publikum hen? Til et særligt sted, give dem en særlig følelse eller..?

“Qua min baggrund som performance-kunstner og min temmeligt flamboyante personlighed, føles det bare ekstremt naturligt for mig at opbygge et visuelt univers omkring mig. Det føles egentlig bare mega ærligt og personligt. Det får mig til at føle mig hjemme på scenen.
Jeg håber, at publikum først føler, at de bliver introduceret til en visuel forlængelse af min fantasi og dernæst føler sig inkluderet i det univers”.

Du har selv sagt, at du godt kan lide at eksperimentere med afstanden mellem dig og publikum – både mentalt og fysisk. Kan du uddybe det lidt – og fortælle hvordan publikum reagerer på det?

“JAAA, det elsker jeg at gøre! Det skaber sådan en vidunderlig “tension”. Det bedste er, at publikum altid reagerer forskelligt, og derfor er min reaktion på deres respons aldrig den samme.
På den kommende sommerturné vil jeg arbejde meget med idéen om at tage publikum fra en følelse af at være tilskuere hen til en følelse af at være del af vores univers.
Jeg håber virkelig, at de har en følelse af at have været en del af noget helt specielt, når de går hjem fra koncerten”.

Hvad er dine favorit musik-kunstnere?

“Jeg tror aldrig, jeg holder op med at blive sindssygt rørt over lyden af Radiohead, Björk, Lowly og Portishead. Lyrisk er jeg senest blevet ramt af kunstnere som: SZA, Fraads, Connie Constance, Hans Philip og Billie Eilish. De er alle meget direkte og ærlige i deres måde at bruge sproget på”.

I udgiver jeres debut-album i år. Hvordan er det blevet til, og hvad kan man forvente?

“Jeg kan slet ikke vente, til det skal udgives!
Albummet er skabt gennem det seneste år sammen med vores absurd talentfulde producer, Anders Boll (som lige har fået en Steppeulv som Årets Producer). Vi har altid Rasmus Oppenhagen Krogh (guitar) og Janus Bagh (bas) med os – både live og i studiet. Derudover har vi inviteret nogle af vores talentfulde musiker-venner til at medvirke på pladen på instrumenter som f.eks. fløjte, flygelhorn og harpe.
Albummet er en eksplosion af hudløst ærlige tekster og referencer til de fleste genrer – fra triphop til trance.
Tidsrammen for værket er en kærlighedsrelation – fra den spæde begyndelse til de sidste krampetrækninger. Indenfor den ramme finder man temaer som; angst, nedtur efter onani, stjernetegn, telefoner, skin picking, Tinder m.m.m.”.

Hvad er jeres ambitioner med at spille på SPOT i år – og er de også internationale?

“Vores ambition er helt klart at ramme det internationale marked – med fokus på Storbritannien til at starte med. Vi håber, på at komme til at spille JaJaJa i London og The Great Escape i 2021 – samt at styrke vores forhold til britisk radio (hvor vi er så heldige allerede at have fået airplay på BBC Radio 1 Xtra). Vi er virkelig inspireret af den britiske musikscene og vil meget gerne være del af den. Og så vil vi selvfølgelig også rigtig gerne spille på internationale showcase-festivaler som Reeperbahn, by:Larm og Eurosonic.
Vores show på SPOT 2020 bliver et Taky-rave!”

– – –
Foto top af Takykardia: Anders Berg
Foto af Luna Matz: Tue Blichfeldt