SPOT-projekt udgivet: Da Hans SOLO gik i duo-samarbejde

maj 19, 2020

Aarhusianske Hans SOLO og amerikanske Jaden Casto står klar med ny udgivelse efter succesfuld optræden på SPOT 2019 – som var konklusionen på et godt langt samarbejde i tiden op til festivalen. Vi har taget en snak med dem om samarbejdet, pladen og forventningerne til fremtiden.

Tekst: Mathias Nesdam-Madsen. Foto:  Shali Bakari Hansen.

Når Hans SOLO indtager scenen, plejer han at gøre det alene. Kun akkompagneret af sin mixer og computer med alle de beats, der er livsnerven for hans musikalske udtryk. Som dj er han kendt for at vende disco, house og hiphop-plader, men som navnet klart indikerer er han en soloartist.

Da den unge, aarhusianske producer og dj så stod med muligheden for at optræde på SPOT Festival sidste år, var et solo-job også tanken til at begynde med. Men netop denne koncert skulle dog vise sig at blive startskuddet på et nyt og spirende musikalsk samarbejde. 

Ønske om udvidet repertoire og netværk
Som producer i en omskiftelig branche har Hans SOLO altid ønsket at udvide sit repertoire og musikalske netværk. På Soundcloud har han længe slået sine folder og selv tiltrukket sig en del opmærksomhed – blandt andet efter at have leveret tracks til den amerikanske rapper, Joey Bada$$. Derfor har han brugt dette som en god mulighed for at udnytte det momentum, han har skabt, og dermed reache ud til andre kunstnere, der kunne være interesseret i at arbejde med hans produktioner og/eller forskellige featuring’s.

– Snart blev jeg selv kontaktet af to amerikanske gutter, der på det her tidspunkt er medlem af et stort rapperkollektiv,” fortæller Hans. “Den ene var Jaden,” uddyber han, efter at have taget en slurk af kaffen.

Kontakten mellem Hans og Jaden blev skabt ret hurtigt, og kastede med tiden et par tracks af sig. Men som så meget andet i en moderne tid foregik samarbejdet kun virtuelt. Med den store, fysiske afstand fra USA til Danmark blev det sværere og sværere at holde kadencen og interessen oppe. Produktiviteten dalede og fandt et naturligt hvilepunkt, hvor de løbende brugte hinanden til forskellige projekter og var i kontakt omkring idéer til fremtidige planer.

Det var først et stykke tid efter, at samarbejdet fik lov til at udvikle sig yderligere: “Da SPOT så giver mig muligheden for at invitere Jaden til Danmark, så vi kan lave musik og optræde sammen på festivalen, er det jo en alletiders chance for os,” forklarer Hans.

Deres nye album, “Gengis”, er et produkt af det kunstneriske samarbejde, som kunne realiseres med Spot Festival som platform og initiativtager. Pladen er tilgængelig som lp og på diverse musiktjenester.

Massiv omvæltning
Jaden, der er fra Hartford, Connecticut i USA, havde sjovt nok aldrig før siddet i et fly eller rejst så langt væk hjemmefra, så omvæltningen til dansk kultur var massiv for den unge amerikaner. Med en god portion åbenhed og et par venlige værtshusbesøg med Hans var tankerne dog hurtigt fokuseret på projektet.

Planen for den nyudklækkede duo var egentlig at begynde på pladen, inden Jaden kom til Danmark. Den skulle de så sammen arbejde videre på op til deres fælles optræden på SPOT 2019 – og derefter afslutte i månederne efter:

“Men det tog lidt længere tid…” siger Hans smågrinende:  “Det var virkelig en vild oplevelse at optræde sammen, og en så stor proces at lave en plade efterfølgende. Men samarbejdet har været vildt smooth og organisk. Lige fra Jaden landede har han bare bekræftet mig i, hvor nice han egentlig er,” uddyber Hans.

Deres nye plade, “Gengis”, udkom 1. maj, og kan nu købes på lp, ligesom den findes på diverse streamingtjenester. Resultatet er et produkt af den lyd, som de skabte før, under og efter SPOT 2019 og viser meget godt, at hvis talentet får plads til at vokse, vil kreativiteten og mulighederne følge efter:

“Albummet er virkelig traditionel rap. Altså, you see what you get, og det er egentlig virkelig fedt, synes jeg. Og så er Jaden jo bare en kæmpe performer!”

Ny single på trapperne
Deres anden single på to uger – denne gang med visuals – er også klar inden for kort tid, og dermed er pladen også sendt godt afsted.

Om fremtiden byder på mere for den dansk/amerikanske konstellation vides endnu ikke, men de gode erfaringer skal i hvert fald tages med videre:  “Responsen har været virkelig god, og det var en vild første uge efter releasen, men det allervigtigste er, at vores idé er blevet til handling, og vi har skabt et produkt, som vi synes, er fedt. Det er jo det, det hele handler om at gøre. At lave noget der er giver mening. Så må det store gennembrud komme, når det vil,” pointerer Hans.

SPOT som igangsætter
Albert Fajardo-Helmig har været en stor drivkraft samt initiativtager for projektet, og som booker for SPOT er han vant til at undersøge de spirende musiktalenters udvikling, og de muligheder festivalen kan give dem:

“Jeg synes idéen om, at SPOT som platform også kan være med til at sætte nye projekter i søen og hjælpe til med at forbinde artister, er en super sympatisk idé, som både giver super meget til artisterne og til deres musikalske udvikling. Samtidig giver det også muligheden for en speciel og unik koncertoplevelse til vores publikum.

At netop dette projekt fremstår vellykket, overrasker ham ikke, og han ser derfor meget forventningsfuldt og positivt på kommende SPOT-projekter:

“I forhold til dette har Hans SOLO & Jaden være et rigtig godt eksempel, da de har grebet muligheden og udført den fuldt ud. Og det er deres første album nu et resultat af.  Det håber vi selvfølgelig også, at fremtidige projekter bærer præg af. ”

Om Hans SOLO og Jaden rent karrieremæssigt vil forsøge at etablere sig som en duo eller et gensidigt partnerskab, er meget plausibelt. Nu har de i hvert fald inddraget hinanden i deres personlige processer og skabt et fælles projekt, der har givet den uvurderlige erfaring, der modner en ung musiker.  

“Med projektet er vi virkelig vokset sammen, og vi har udviklet en rigtig god fornemmelse for hinanden. Vi besidder nok begge to et talent med en stor viljekraft, og det har givet os en masse gode muligheder fremadrettet. Nu vil vi bare gerne nyde det” slutter Hans af med. 

Med dette in mente vil SPOT Festival samtidig arbejde ufortrødent videre på fremtidige projekter og dermed holde fast i visionen om at tage del i udviklingen af den musikalske talentmasse.

– – –
Foto top: Hans SOLO og Jaden Casto fandt hinanden på Soundcloud for et par år tilbage. I det seneste stykke tid har de arbejdet intensivt i studiet for at færdiggøre deres nye plade.